Priprema za operaciju

hirurgijaNakon što dogovorite datum i vrijeme operacije, potrebno je životinju pravilno pripremiti za sam zahvat.Kod starijih životinja i kod životinja koje su bolesne, preporučljivo je napraviti biohemijsku analizu krvi ili drugu analizu koju veterinar odredi. Biohemijskom analizom krvi veterinar dobija na uvid stanje pojedinih organskih sistema. Najvažnija stvar je ispoštovati pravilo o hrani i vodi prije operacije.Potrebno je vece prije operacije skloniti hranu a vodu mogu da piju 4-5 sati do prije operacije. Zašto je bitno da životinja ne jede na dan operacije?

U pravilu svi anestetici koji se daju mogu izazvati nagon za povraćanje, što svjesnoj životinji ne predstavlja problem, dok kod anestezirane vrlo često dovede do problema, jer životinja nije u stanju da taj sadržaj izbaci iz usta, nego se može dogoditi da udahne ispovraćani sadržaj, a to može dovesti do vrlo ozbiljnih problema, od teške komplikovane upale pluća pa čak do gušenja vlastitim ispovraćanim sadržajem.

Ukoliko životinja liže ranu, pokušava skinuti šavove ili zavoj, mora joj se staviti “Elizabetska kragna” odgovarajuće veličine kako bi se sprečilo diranje rane. U pravilu, nakon 10-14 dana šavovi se skidaju i životinja se može vratiti normalnom režimu života. Kod životinja kojima je otvarana trbušna duplja (sterilizacija, zahvati na crevima ili mokraćnoj besici… ), vlasnik mora obezbediti da životinje ne skaču (sa kreveta, iz auta, ne propinju se…), da šavovi ne bi popustili ili pukli.