Zaštita psa od buva i krpelja tabletom za žvakanje

buve i krpelji zastitaVećina vlasnika pasa je vrlo dobro upoznata sa problemom krpelja i bolestima koje oni prenose. Osim već svima dobro poznate babezije/piroplazmoze (krpeljske groznice), u našim krajevima se sve češće javljaju bolesti koje takođe prenose krpelji: erlihija, borelioza (lajmska bolest) i anaplazmoza.
Da biste prevenirali nastanak i razvoj ovih bolesti, potrebno je zaštititi ljubimca, tokom igre u prirodi, od štetnih nametnika koji tu vrebaju - buva i krpelja. Većina ljudi smatra da su krpelji sezonski ektoparaziti tj. da se javljaju isključivo u proljeće. Praksa nas uči da to više nije slučaj, sve češće se javljaju u toku cijele godine, a promjena klime je jedan od osnovnih razloga.
Na tržištu su se pojavili preparati koji se oralnim putem daju psima i uništavaju buve i krpelje u roku od 12h. Njihova efikasnost dostiže procenat od 99,9% kod buve-Ctenocephalides felis  i 100% kod krpelja-Ixodes ricinus.
Prednosti tableta  naspram drugih ektoparazitika, osim načina primjene-vrlo rado ih uzimaju, je u tome što ne stvaraju neugodnosti na koži i dlaci, ne ispiraju se (spot on preparati) i djeluju kontaktno uništavajući uzročnika, za razliku od većine sredstava koji su repelenti (samo odbijaju nametnike).
Pomenuti veterinarsko-medicinski proizvodi su sigurni za pse svih veličina, kuje u graviditetu i laktaciji, za štenad stariju od 8 sedmica i pse teže od 2 kg.

dr vet.med. Vladimir Ilić