Sunday, 25 December 2016 20:38

ZIMSKI USLOVI I LJUBIMCI

Written by
Rate this item
(1 Vote)

 

Niske temperature i snijeg u zimskom periodu ne bi trebalo da spriječi redovno izvođenje kućnih ljubimaca u uobičajene svakodnevne šetnje. Kućni ljubimci, baš kao i ljudi, moraju da se prilagode zimskim uslovima i temperaturama.

Zima sa sobom nosi razne izazove, snijeg, led, niske temperature, visoku vlažnost i mokre staze. Iz tog razloga su i iskustva vlasnika različita. Većina pasa obožava snijeg i raduje se svakom kontaktu, ali postoje i slučajevi kada pas na sve moguće načine pokušava izbjeći izlazak u toku zime. Takođe, različite rase pasa različito podnose hladnoću. Tako npr. psi sa dužom dlakom, retriveri, haski, malamut, ovčarski psi itd. odlično podnose za razliku od dobermana, njemačog boksera i sl. koji teže podnose negativne temperature.

Na žalost, nerijetke su tegobe i problemi izazvani gore opisanim zimskim uslovima. Kako bismo vam približili ovaj problem, pokušajte se sjetiti šta šetnja u toku zime učini našoj obući. Zato, najčešći problem koji se javlja, usljed šetnje psa po snijegu, jesu, upravo, problemi sa šapicama i jastučićima.

Šape su složene građe i jako osjetljive, a pri tom su još i najizloženije uticaju spoljne sredine.

Evo par savjeta kako da spriječite negativan uticaj zime na vašeg ljubimca i svakodnevnom njegom prevenirate nastanak oštećenja i oboljenja.

Prije samog izlaska poželjno je na šapice nanijeti preparat koji će formirati zaštitni sloj i smanjiti izloženost šapice snijegu, ledu i sl. Preparat se nanosi dok ste još u zatvorenoj prostoriji i potrebno je dati vremena preparatu da djeluje, i to nekih 10min. Preparate na bazi propolisa mozete pronaci u pet shopovima.

Kod prve jutarnje šetnje, izlazak napolje predstavlja šok za ljubimca, zbog ogromne temperaturne razlike između stambenog prostora i vanjske temperature. U ovim situacijama potrebno je zastati u stubištu par minuta kako bi se organizam psa prilagodio na nižu temperaturu.

Takođe, preporučuje se šetnja psa na povodcu na ledu, kako bi se mogućnost povreda lokomotornog sistema smanjila na minimum.

Poželjno je, u toku dugih šetnji, korištenje „cipelica“ za pse, tj. navlaka. Jasno je da će većina pasa teško prihvatiti, na prvu, nošenje ovih „pomagala“ ali njihova uloga je zaštitnička i od izuzetnog značaja za prevenciju povreda šapica. Kako bi se pas što lakše privikao na nošenje navlaka, pokušajte ih staviti psu par puta u toku dana u stanu, da se pas navikne na njih. Obratite pažnju i na veličinu i model prilikom kupovine navlaka, jer ljubimac treba da se osjeća udobno u njima i da ima pravilno gaženje u toku kretanja.

Nakon šetnje, obavezno je pranje šapica, i to umjereno hladnom vodom. Na taj način ćete otkloniti nečistoće koje zaostanu među prstima ljubimca. Ovo je naročito izraženo u toku zime, zbog vlažnih ulica ili pak komadića leda koji ostanu na šapi i mogu povrijediti kožu ili izazvati upalni proces. Šapice se peru umjereno hladnom vodom iz razloga što topla voda širi pore jastučića i na taj način omogućava da so i druge nečistoce zalaze još dublje. Šapice poslije pranja obavezno posušiti, jer vlažna sredina pogoduje razvoju gljivica.

Read 95191 times
More in this category: « Trihineloza Mačke u februaru »