Sunday, 19 February 2017 20:15

Kada i koliko često čistiti pse i mačke od parazita?

Written by
Rate this item
(1 Vote)

             Čišćenje pasa i mačaka ili kako se stručno kaže dehelmintizacija je veoma važan postupak jer na taj način ne samo da štitimo zdravlje životinja već i zdravlje čovjeka. Neki od parazita mogu da ugroze zdravlje čovjeka, takav je npr. ehinokok ( Echinococcus granulosus ) . Posebno su mlade životinje osjetljive na infestaciju parazitima. Prvo čišcenje štenadi i mačića je potrebno uraditi sa 20 dana, a postupak ponoviti nakon 40-og dana života tj. par dana pred vakcinaciju.

Na tržištu se nalazi veći broj preparata u tabletama, a postoje i paste koje se mogu koristiti kod mladunaca zbog praktičnosti aplikacije sredstva. Preparati djeluju samo na adulte (odrasle oblike parazita) koji se nalaze u crijevima. Iz tog razloga je potrebno ponoviti postupak da uništimo i one parazite koji će se tek razviti tj. larve.

Prilikom dehelmintizacije potrebno je tretirati i majku. Kuja često jede izmet mladunčadi i na taj način parazite unosi u organizam.

Koliko često vršiti dehelmintizaciju?

Ako su djeca u kontaktu sa životinjama preporucljivo je što česće ponavljati postupak. Djeca stavljaju ruke u usta i generalno su nepažljivija. Otuda i vuče priča o psećoj ili mačijoj dlaci koja je „otrovna“. Radi se samo o larvama parazita koje mogu da zaostanu na krznu životinja i putem dlake da budu unesena u organizam čovjeka. Sve su to razlozi za redovnu dehelmintizaciju.

Preporucljivo je očistiti ljubimca svakih mjesec dana do 6 mjeseci života, nakon toga ponavljati postupak na tri mjeseca. Većina sredstava koji se koriste za čišćenje parazita se ne preporučuju u graviditetu, zbog mogućeg štetnog dejstva na plod. Majku je najbolje ocistiti pred paraenje i 20 dana nakon okota zajedno sa mladuncima. Takodje, preporuka je da dehelmintizaciju prati vakcinacija, tj da očišcenje životinje tek onda budu vakcinisane.

Vlasnici se cesto zavaravaju misleći da životinja nije zaražena ako u izmetu ne vide parazite. Paraziti mogu da naseljavaju crijeva životinje bez vidljivih simptoma i odsustva u izmetu. Dehelmintizacija je dakle postupak koji prvo treba da uradite kod vašeg ljubimca i da te bude redovna navika.

Read 127167 times Last modified on Sunday, 19 February 2017 20:29

Related items